Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Digitalisering van de Port Authority

Digitalisering draagt op verschillende manieren bij aan het werk van de Divisie Havenmeester:

  • De nieuwste generatie Vessel Traffic Systems kunnen worden gebruikt om scheepsbezoeken efficiënt te monitoren en te beoordelen. 

  • Meldingen van aandienende zeeschepen die eerder via mail en telefoon verliepen, kunnen nu geautomatiseerd worden afgehandeld.

  • Door samen te werken met andere havenbeheerders en data te standaardiseren kan dit worden uitgewisseld tussen havenbeheerders. Zo gebruiken het Havenbedrijf Rotterdam en het Havenbedrijf Amsterdam één managementsysteem (HaMIS).

  • Realtime informatie draagt bij aan de veiligheid in de haven. 

Drones in opmars

Grote Nederlandse partijen, waaronder Luchtverkeersleiding Nederland, Schiphol, het Havenbedrijf Rotterdam, KPN, Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en a.s.r. verzekeringen hebben Dutch Drone Delta opgericht dat zich richt op een veilige integratie van drones op een sociaal duurzame en economisch haalbare wijze. Dit leidt bijvoorbeeld tot minder vrachtwagens op de weg, drone-taxi’s en snel transport door de lucht. Voor de Havenmeester betekent het gebruik van drones een extra middel om te zorgen voor veiligheid in de haven. Ze bieden een kans op nog beter toezicht; zaken die vanaf een patrouillevaartuig of de wal moeilijk te zien zijn, ziet een drone wel. Bovendien kan een drone inspecteurs en scheepvaartmeesters helpen om op de juiste tijd op de juiste plek te zijn.  

Primeur: eerste drone-pakketlevering op schip in Rotterdamse haven

Op 22 mei 2020 vond een primeur plaats in de Rotterdamse haven: een drone leverde onderdelen af op het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit van Allseas, dat in de Alexiahaven lag ter voorbereiding op aankomende offshore-activiteiten. Dit was de eerste keer dat een drone in Nederland een pakket afleverde op een schip. Deze pilot was opgezet door Dutch Drone Delta, Allseas en het Havenbedrijf Rotterdam en had als doel om te kijken of en hoe dronedelivery een bijdrage kan leveren aan efficiënter transport in de Rotterdamse haven.

Drone bezorgt pakket op varend binnenvaartschip

Eind september voerde Dutch Drone Delta een pilot uit waarbij een pakketje door middel van een drone op het binnenvaart-containerschip de Duancis werd afgeleverd. Op het moment van aflevering voer de Duancis met normale snelheid ter hoogte van het Eiland van Brienenoord. Het is het tweede deel van een serie pilots met delivery drones in de Rotterdamse haven. 

Portmaster

Met het modulaire managementsysteem Portmaster krijgen zowel kleine als grote havens op maat aangepaste inzichten in port calls, vaartuigen in de haven en in operationele bijzonderheden. Dit maakt scheepvaartafhandelingen efficiënter.

Deel deze pagina: