Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Groei 

Rotterdam Makers District

Het Rotterdam Makers District bestaat uit de gebieden M4H en RDM langs de Nieuwe Maas en is dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Het Havenbedrijf Rotterdam omarmt innovatie en creëert de noodzakelijke ruimte voor digitalisering en energietransitie. We zetten ons in voor de ontwikkeling van het Rotterdam Makers District tot innovatie-hub. Naast fysieke investeringen willen we samen met de gemeente Rotterdam investeren in het aantrekken en faciliteren van ondernemers.

RDM Rotterdam 

RDM is een samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en het Techniek College Rotterdam, en is gelegen aan de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, aan de zuidkant van de Nieuwe Maas. RDM is een bewezen succes. Innovatieve bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen zijn er gevestigd. Samen werken zij aan innovaties die bijdragen aan een slimme, duurzame en veilige haven:

  • Tetrahedron

    De Rotterdamse start-up Tetrahedron ontwikkelde een innovatieve kraan die bestaande hefplatformen geschikt maakt voor installatie van een nieuwe generatie windmolens op zee, die groter en hoger zijn. In 2020 ontving Tetrahedron een investering van het proof-of-concept-fonds UNIIQ.

  • Flower Turbines

    Flower Turbines nam in 2019 deel aan het PortXL programma. Sinds 2020 is het bedrijf gevestigd in het ‘Innovation Dock’ op RDM. Het bedrijf maakt innovatieve windmolens die stil zijn en makkelijk ingepast kunnen worden in stedelijke gebieden. Ze zijn ontworpen om al bij weinig wind te starten om vanuit elke windrichting en dicht bij elkaar schone energie te produceren. Per vierkante meter leveren ze meer energie op dan zonne-energie. Windenergie kan daarmee een alternatief of juist een aanvulling zijn op zonnepanelen.

  • Captain AI

    Captain AI ontwikkelt ‘s een veilige oplossing om autonoom te kunnen varen, gebruikmakend van zeer betrouwbare simulaties, innovatieve sensoren en de nieuwste deep-learning technieken. De eerste testen zijn uitgevoerd op het Floating Lab. Daarnaast is in 2020 met maritiem dienstverlener Kotug een succesvolle pilot uitgevoerd op één van hun sleepboten met de Captain AI routeplanner en autopilot.

Merwe-Vierhavens Rotterdam 

Het gebied Merwe-Vierhavens (M4H) is een (voormalig) haven- en industriecomplex ter grootte van de Rotterdamse binnenstad, gelegen aan de noordkant van de Nieuwe Maas. Dit terrein heeft nog volop ruimte voor de innovatieve maakindustrie, wonen, cultuur, horeca en evenementen, met als doel het aanjagen van de innovatiekracht in de regio en het creëren van werkgelegenheid. In 2020 is ‘De Werkplaats’ geopend, waar innovatieve toekomstmakers zich kunnen vestigen.

Rotterdam Port Fund

Het Rotterdam Port Fund (RPF) is een onafhankelijk investeringsfonds dat investeert in innovatieve bedrijven met havengerelateerde activiteiten. Het fonds is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, NIBC, InnovationQuarter, Koninklijke Doeksen en twee Rotterdamse ondernemers. 

In 2020 nam RPF een belang in CargoSnap, een platform en app voor het verzamelen en delen van informatie over de conditie van goederen (‘Proof of Condition’) op overslagterminals en in opslag- en distributiecentra. De investering van het Rotterdam Port Fund stelt CargoSnap in staat verder te groeien.

Deel deze pagina: