Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Mijlpalen 2021

Opening Leuvepaviljoen

Het Leuvepaviljoen opende op 16 juli zijn deuren voor publiek en bestaat uit een Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf Rotterdam, twee horecagelegenheden en openbare werkplaatsen van het Maritiem Museum. Het Leuvepaviljoen zorgt voor meer verbinding tussen de stad en de haven. Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam maakt als bezoekerscentrum onderdeel uit van het Leuvepaviljoen. 

Samenwerking voor productie groene waterstof

In september sloten energiebedrijf Uniper en het Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst voor de ontwikkeling van de productie van groene waterstof op Uniper's Maasvlakte-locatie. Deze plannen sluiten aan op de geplande nieuwe waterstofinfrastructuur en de groeiende vraag naar duurzame waterstof.

Verduurzaming vloot

Op 4 oktober is het tot een hybride omgebouwd incidentenbestrijdingsvaartuig RPA10 in de vaart genomen. Het vaartuig voldoet aan de strengste emissie-eisen als het gaat om uitlaatgassenemissies.

Shell bouwt biobrandstoffenfabriek

Shell gaat een biobrandstoffen-fabriek met een capaciteit van 820.000 ton per jaar bouwen op het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam (Shell Pernis). Eenmaal gebouwd, wordt de fabriek een van de grootste in zijn soort in Europa voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval. 

Opening Theemswegtracé

Op 8 november heeft ProRail het Theemswegtracé in de haven van Rotterdam succesvol aangesloten op de bestaande Havenspoorlijn. De eerste goederentrein reed over het 4 kilometer lange gloednieuwe spoor. 

Record diepgang in de Amazonehaven

Eind november arriveerde de Ever Ace aan de ECT Delta terminal in de Amazonehaven. Het grootste containerschip ter wereld had een diepgang van 16,5 meter. In december werd dit record verbroken door de Ever Aim die een diepgang van 16,7 meter had. Volgens de databank van het Havenbedrijf Rotterdam is dit een nieuw record voor dit havenbekken.

Naviporta ontwikkelt Quay Connect

Sinds de Brexit is de export naar het Verenigd Koninkrijk ingewikkelder geworden. Op Naviporta - het onafhankelijke blockchainplatform voor de logistieke sector dat door het Havenbedrijf Rotterdam is gestart - is een nieuwe service ontwikkeld: Quay Connect. Deze service maakt automatische uitwisseling van informatie mogelijk met de douane-instanties in de Britse havens. De nieuwe service werd op 16 december bekendgemaakt.

Overslag meer dan 15 miljoen TEU containers

In december bereikten we het record aantal van 15 miljoen TEU containeroverslag in de Rotterdamse haven. Ondanks de pandemie, de impact van de stremming in het Suezkanaal en de andere disrupties die het containervervoer hebben beïnvloed, sluit de haven van Rotterdam het jaar af met een overslagrecord.

Deel deze pagina: