Risicobeheersing

Voor de identificatie, beheersing en rapportage van risico’s hanteert Havenbedrijf Rotterdam een risicobeheersing- en controlsysteem. Het systeem is gebaseerd op de internationaal geaccepteerde standaarden van de Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) en staat beschreven in het jaarverslag 2024. De belangrijkste risico’s zijn als onderdeel van het strategisch planningsproces begin 2025 geactualiseerd.

Als gevolg hiervan is het top risico ‘Milieu impact haven’ toegevoegd. De volledige risico omschrijving hiervan is: ‘Extreme negatieve milieu impact (onder meer geluid- en geuroverlast, vermindering biodiversiteit) veroorzaakt door operaties in het haven en industriecomplex. Dit tast de leefbaarheid in en rond de haven aan, heeft een negatieve impact op mens veiligheid, imago van haven en HbR, leidt tot een afnemende draagvlak voor haven en industrie.’

De ontwikkelingen rondom ons heen zijn geenszins voorspelbaar (geopolitiek) of de uitdagingen eenvoudig (o.a. ondernemingsklimaat). Zo is het top risico ‘Hoge vestigings- en ketenkosten’ opgetreden in de vorm van meerdere chemiebedrijven die hun fabriek in de Rotterdamse haven (gedeeltelijk) hebben gesloten of voornemens zijn te sluiten. Tot dusver hebben deze gebeurtenissen geen belangrijke financiële impact op het eerste halfjaar van 2025. Of voor de rest van 2025 sprake zal zijn van een financiële impact is nog onzeker, en hangt af van de eventuele contractuele afwikkeling met de verschillende bedrijven.

We blijven in diverse verbanden werken aan de verduurzaming van industrie en logistiek en de aantrekkelijkheid van de haven voor omwonenden, bedrijven en werkenden. Onze aandacht en activiteiten voor een (nautisch) veilige, duurzame, bereikbare, digitale, cyberweerbare en ondermijningwerende haven zetten we voort. En de aandacht voor weerbaarheid, strategische autonomie en leveringszekerheid zit verankerd in onze nieuwe ondernemingsstrategie.

Deel deze pagina: