Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Mijlpalen

2020 in cijfers

Haven volledig operationeel

Ondanks de ontwrichtende impact van de COVID-19-pandemie op economie, productie en logistiek, bleef de Rotterdamse haven volledig operationeel.

Theemswegtracé

Op 4 april 2020 is de 177 meter lange spoorbrug over de Rozenburgsesluis met succes geplaatst. De spoorbrug vormt een belangrijk onderdeel van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang nieuw traject van de havenspoorlijn. 

Porthos

De Europese Commissie heeft besloten dat het Porthos-project in aanmerking komt voor een subsidie van 102 miljoen euro. Deze subsidie maakt deel uit van de Connecting Europe Facility voor energie infrastructuur waarmee de Europese Unie de ontwikkeling van energie uit hernieuwbare bronnen ondersteunt. Porthos is een project om CO2 van de industrie op te slaan onder de Noordzee. Het Havenbedrijf Rotterdam is één van de initiatiefnemers.

ZES

Op 2 juni 2020 is ZES, opgericht door ING, Engie, Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam, gelanceerd. ZES verhuurt verwisselbare batterijcontainers (ZES-Packs) aan binnenvaartondernemers.

Primeur in Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven kende dit jaar een aantal 'primeurs'. De Ramform Titan (het breedste schip ter wereld), HMM Rotterdam (megacontainerschip), Gas Agility (grootste LNG-bunkerschip) en het LNG aangedreven containerschip Jacques Saade kwamen onze haven binnen. 

Walstroom

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk walstroom voor zeeschepen uitrollen. Doel is dat in 2030 een groot deel van de zeeschepen ‘aan de stekker’ gaat als ze aan de kade liggen. 

Autonoom transport

Op 22 mei vond een primeur plaats in de Rotterdamse haven: een drone leverde onderdelen af op de Pioneering Spirit van Allseas. Dit is de eerste keer dat een drone in Nederland een pakket aflevert op een schip. In september vond een eerste drone pakketlevering op een varend schip plaats.

Uitbreiding Maasvlakte Plaza

In 2020 is de truckparking Maasvlakte Plaza met 210 parkeerplaatsen uitgebreid. De truckparking biedt nu 567 parkeerplaatsen en is van alle gemakken voorzien. Het totale aantal truckparkeerplaatsen in de Rotterdamse haven staat op 945.

Deel deze pagina: