Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

1.3 Mijlpalen 2022

Aansluiting Charter Diversiteit in Bedrijf

Op 10 februari tekende CEO Allard Castelein het Charter Diversiteit in Bedrijf. Met deze ondertekening geeft het Havenbedrijf Rotterdam aan diversiteit en inclusie belangrijk te vinden en stappen te willen zetten om dit in het bedrijf te verbeteren. Met de ondertekening zijn we ook trotse partner geworden van 010 Inclusief.

Shell start bouw Europa's grootste groene waterstoffabriek 

Op Maasvlakte 2 komt Europa’s grootste 200 megawatt groene waterstoffabriek. Shell heeft hiervoor de definitieve investeringsbeslissing genomen. De futuristische fabriek krijgt de naam Holland Hydrogen I en is naar verwachting in 2025 operationeel. 

Neste investeert in bioraffinaderij 

Neste heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen om ongeveer 1,9 miljard euro te investeren in nieuwe productiecapaciteit voor duurzame producten in Rotterdam. Op de Maasvlakte gaat het bedrijf een nieuwe bioraffinaderij bouwen, vlakbij de bestaande fabriek. Hierdoor verdubbelt de productie van biobrandstoffen door Neste in Rotterdam.  

Walstroom steeds belangrijker

In april 2022 zijn officieel de handtekeningen gezet onder de overeenkomst die walstroom voor cruiseschepen in 2024 mogelijk gaat maken. Dit gebeurt in samenwerking met Cruise Port Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Dit past in onze ambitie om schepen die walstroom kunnen gebruiken en Rotterdam aandoen, op walstroom aan te sluiten. 

Lancering langste Groene en Digitale Corridor ter wereld

In augustus ondertekenden de Maritime and Port Authority of Singapore en het Havenbedrijf Rotterdam een memorandum van overeenstemming voor de langste Groene en Digitale Corridor ter wereld. Voor beide partijen was dit een belangrijke mijlpaal. Het doel is om in 2027 de eerste duurzame scheepvaart op deze route te realiseren.

Gezamenlijke ontwikkeling containerterminal 

Rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) wil een eigen terminal op de Maasvlakte met uiteindelijk een capaciteit van zes tot zeven miljoen teu (twenty foot equivalent) per jaar. Het dochterbedrijf van MSC, Terminal Investment Limited (TIL), bereikte hierover een principe akkoord met Hutchison Ports en het Havenbedrijf Rotterdam.

Tussenuitspraak Raad van State leidt tot vertraging van het Porthos-project 

De tussenuitspraak van de Raad van State, die in november plaatsvond, zorgde ervoor dat het Porthos-project vertraging oploopt. Mobilisation for the Environment (MOB) heeft de tijd gekregen om op de ecologische beoordeling van het Porthos-project te reageren. Door intensieve samenwerking met aandeelhouders, klanten en stakeholders creëerde het project een mogelijkheid om cruciale items te bestellen met een lange levertijd. Dit verkleint de kans op verdere vertraging. 

Wild Port of Europe

De film die op 4 oktober 2022 in première ging, laat zien hoe de dieren leven en overleven in de havens van Rotterdam en Moerdijk. Wild Port of Europe is een ode aan de bijzondere flora en fauna in havens en op industrieterreinen. De film werd beloond met een kristallen film, omdat de documentaire meer dan 10.000 bezoekers trok.

Deel deze pagina: