Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Sponsoring, subsidies en donaties 

Naast de ontwikkeling van de haven vinden wij het belangrijk dat we een constructieve bijdrage leveren aan de stad Rotterdam. Een stad waar we zo nadrukkelijk deel van uitmaken en trots op zijn. De projecten die wij steunen, hebben vaak te maken met het bevorderen van duurzaamheid, innovatie en werkgelegenheid. SmartPort en PortXL zijn hiervan sprekende voorbeelden. Daarnaast sponsoren wij belangrijke Rotterdamse organisaties en evenementen op het gebied van cultuur, sport en recreatie. De focus ligt op het aangaan van duurzame relaties en het bieden van structurele steun.

Wereldhavendagen trekt 350.000 bezoekers 

Op 2, 3 en 4 september 2022 konden bezoekers van de Wereldhavendagen voor het eerst sinds 2019 weer een volledig fysieke editie van het evenement ervaren. Het evenement stond in het teken van duurzaamheid, carrière en een slimme, veilige en leefbare haven. Tijdens deze 45ste editie van de Wereldhavendagen werd de Rotterdamse haven groots aan het publiek gepresenteerd. De bezoekers konden genieten van talloze kadeactiviteiten, scheepsdemonstraties en excursies over land en water. Op de Wilhelminapier maakten bezoekers kennis met activiteiten die verbonden zijn aan het Havenbedrijf Rotterdam. Ze kregen bijvoorbeeld te zien met welke middelen de divisie Havenmeester werkt. Studenten en starters konden op het career event MATCH! bedrijven ontmoeten en kennis uitwisselen tijdens workshops, kenissessies en seminars. Het evenement werd door maar liefst 350.000 mensen bezocht. 

Tienduizend deelnemers bij de World Police & Fire games

De internationale spelen voor personeel van politie, brandweer, douane en Dienst Justitiële Inrichtingen werden in 2022 voor het eerst in Nederland gehouden. Ruim tienduizend deelnemers uit 70 verschillende landen deden mee aan de WPFG2022. Samen namen zij deel aan meer dan 60 sporten op 40 locaties, verspreid over Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam was hoofdsponsor van het evenement. Daarmee geven we invulling aan onze dankbaarheid voor de inzet van de hulpverleners die een bijdrage leveren aan de veiligheid van de Rotterdamse haven.

Wild Port of Europe toont unieke symbiose 

De afgelopen jaren zijn er in de Rotterdamse haven opnamen gemaakt voor een documentaire over de verrassende rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa. De film Wild Port of Europe belicht de bijzondere flora en fauna in het gebied, die veel veelzijdiger zijn dan men zou verwachten. De film neemt de kijker mee in het bijzondere verhaal van dieren, zoals egels, bunzingen en zelfs zeehonden. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe de natuur zich op unieke wijze ontwikkelt in het haven- en industriecomplex.

Plannen Havenervaringscentrum krijgen vorm 

De voorbereiding van de bouw van het Havenervaringscentrum (HEC) op de Maasvlakte is in volle gang. In het HEC vertellen we het verhaal van de haven. Dit gebeurt straks in een mix van (high)tech en hands-on activiteiten. Het HEC laat de bezoeker de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving. Het centrum opent in 2024. 

Havenomgevingsfonds voor verbetering van de leefomgeving 

Met het Havenomgevingsfonds hebben we jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten in de directe omgeving van de Rotterdamse haven. Het geld moet worden besteed aan projecten ter verbetering van de leefomgevingskwaliteit van de bewoners. Het eerste project is al gerealiseerd, een QR-fit route in de gemeente Westvoorne.

Rotterdam Port Welfare Committee steunt zeevarenden 

Rotterdam Port Welfare Committee (RPWC) is een fonds dat bij elkaar wordt gebracht door het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en Stichting de Beer. Het fonds is bedoeld voor steun aan zeevarenden tijdens hun bezoek in Rotterdam, de stad waar mensen uit de hele wereld welkom zijn. RPWC kent geld toe aan initiatieven die het welzijn van zeevarenden in de haven ondersteunen. Tegelijkertijd zorgt RPWC ervoor dat het werk van de 17 zeevarenden-welzijnsorganisaties in de haven de aandacht krijgt die het verdient. 

RPWC ondersteunt zeemanshuizen financieel, zoals bijvoorbeeld the Bridge in Oostvoorne en de vele vrijwilligers die schepen bezoeken, neemt transportkosten voor zeevarenden voor haar rekening, zorgt waar mogelijk voor (mobiele) wifiverbinding aan boord en voor kerstcadeaus. Wat 2022 ‘bijzonder’ maakte was de ondersteuning aan Oekraïense bemanningsleden die uiteraard zoveel mogelijk contact wilden hebben met het thuisfront. Zij kregen simkaarten. Aan scheepsbezoekers werden corona-zelftestkits beschikbaar gesteld.

90 jarig Havenbedrijf Rotterdam trakteert 

Het Havenbedrijf Rotterdam vierde in 2022 zijn 90e verjaardag en trakteerde de inwoners van de stad. Zo schonken we 90 stoelen aan De Doelen, sponsorden we een bijzondere tentoonstelling in het Maritiem Museum en ontving de stichting Wereldhavendagen een financiële impuls. 

De Jurriaanse zaal van de Doelen is toe aan een grondige renovatie. Daarom startte het Rotterdamse concert- en congresgebouw in 2022 met ‘Stoelen voor de Doelen’. Havenbedrijf Rotterdam deed mee aan deze actie.

In december 2022 opende het Rotterdamse Maritiem Museum de tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’ over het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam en haar haven en hoe die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het Havenbedrijf Rotterdam is hoofdsponsor van de tentoonstelling. In 2022 sloten we een samenwerkingsovereenkomst met het Maritiem Museum tot en met 2028. 

De stichting Wereldhavendagen had in 2022 ook een jubileum te vieren: de 45ste editie. Het Havenbedrijf Rotterdam gaf de stichting met een bedrag van 150.000 euro een mooi cadeau.  

Deel deze pagina: