Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

PortXL speelt een belangrijke rol bij innovatie

Innovatie speelt een belangrijke rol bij onder meer de energietransitie. Het zorgt voor radicale vernieuwing. We zijn voortrekker in het aanjagen en waarmaken van initiatieven die onze haven schoner, veiliger en efficiënter maken. Daarnaast faciliteren en stimuleren we samen met andere partijen een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor vernieuwers uit de hele wereld. Het mede door ons gefinancierde PortXL (opgericht in 2016) is van deze laatste rol een mooi voorbeeld. In zes jaar werden ongeveer honderd start-/scale-ups geselecteerd voor deelname, waarvan 70 buitenlandse initiatieven. Er werden meer dan 200 contracten getekend met betrokken corporate partners. Begin 2022 besloten we ook de komende drie jaar een van de ‘lead partners’ te blijven.

7e Editie in teken van decarbonisatie

Decarbonisatie speelt een belangrijke rol bij ons doel om een CO2-neutrale haven te worden. In 2022 selecteerde PortXL 14 start- en scale-ups uit 9 verschillende landen. Enkele voorbeelden:

CleanSubSea, Australië

Het Envirocart™ systeem van CleanSubsea maakt de verwijdering, opvang, insluiting en filtratie van marine biofouling in de scheepsromp mogelijk zonder de afwerende verf te beschadigen of het omringende milieu te vervuilen. Schepen die zijn uitgerust met dit systeem hoeven niet meer naar een droogdok om deze organismen te laten verwijderen.

12toZero, USA

12toZero ontwikkelt een drijvende windfundering die speciaal is ontworpen om drijfvermogen en waterstofopslag in één structuur te combineren. De combinatie van deze functies zal de basis vormen voor een betrouwbare waterstofvoorziening voor de decarbonisatie van maritieme applicaties en havenindustrieën.

QuinteQ, Nederland

QuinteQ Energy biedt een high-tech gecontaineriseerde flywheel energy storage (FES), gebaseerd op Boeing-technologie. Het doel van QuinteQ Energy is om de energietransitie in de havens te versterken door terminaloperators in staat te stellen om hun pieken te verlagen en het gebruik van de netaansluiting en infrastructuur te optimaliseren.

Deel deze pagina: