Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Kabels en pijpleidingen

De haven van Rotterdam beschikt over een uitgebreid netwerk van pijpleidingen voor transport van natte bulk, zoals ruwe olie, olieproducten, chemicaliën en industriële gassen. Voor de aan- en afvoer van energie is een scala aan gasleidingen en stroomkabels aanwezig.

Toenemende druk op bestaande ruimte

De haven van Rotterdam biedt bedrijven de mogelijkheid en ruimte om nieuwe kabels en leidingen te leggen in de daarvoor beschikbare leidingstroken. Deze corridors zijn al volledig ingericht voor de nieuwe aanleg.

Door de energietransitie komen er de komende decennia veel kabels en leidingen bij. Samen met partners ontwikkelt het Havenbedrijf Rotterdam een nieuwe leidinginfrastructuur voor warmte, CO2 en waterstof. We inventariseren de gevraagde en mogelijke capaciteit.

Nieuwe leidingstrook Moezelweg voor extra transportcapaciteit waterstof en CO2

Het Havenbedrijf Rotterdam werkt aan de nieuwe leidingstrook langs de Moezelweg. Met het project zetten we een belangrijke stap in het aanleggen van de infrastructuur voor de energietransitie. De leidingstrook biedt ruimte aan de buizen van HyTransport. RTM en Porthos voor het vervoer van waterstof en CO2. Het project moet eind 2023 klaar zijn.

Delta Rijn Corridor krijgt brede steun

Het Havenbedrijf Rotterdam en verschillende industriepartners ondersteunen de ontwikkeling van het Delta Rijn Corridor-project, bestaande uit een bundel van vier pijpleidingen tussen de Rotterdamse haven, Chemelot en het Duitse Rijnland. Dit project biedt toegang tot onder andere groene waterstof en capaciteit voor de afvang en opslag van CO2. Het leidt ook tot minder vervoersbewegingen omdat propyleen en LPG voortaan via pijpleidingen kunnen worden getransporteerd. De overheid ondersteunt het Delta Rijn Corridor-project financieel.

Deel deze pagina: