3. Financiële vaste activa
Via de tussenhoudstermaatschappij MHR heeft Havenbedrijf Rotterdam in 2023 voor 28,6 miljoen euro aan kapitaalstortingen gedaan in haar deelnemingen, waarvan 12,1 miljoen euro in groepsmaatschappijen en 16,5 miljoen euro in overige deelnemingen.
4. Vorderingen
De vorderingen op gemeente Rotterdam en Rijk zijn met name afgenomen door de ontvangst van de subsidie inzake het project Theemswegtracé vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (16,7 miljoen euro).
5. Liquide middelen
De liquide middelen staan geheel ter vrije beschikking. De mutaties in de liquide middelen zijn opgenomen in het kasstroomoverzicht.
6. Eigen vermogen
Het resultaat 2023 is 233,5 miljoen euro (2022: 247,2 miljoen euro).
7. Voorzieningen
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft voor een aantal terreinen de verantwoordelijkheid om bodemverontreiniging te saneren.
8. Langlopende schulden
De schulden aan kredietinstellingen zijn toegenomen door het aantrekken van 300,0 miljoen euro aan leningen met een vaste rente. Daar tegenover staat een afname doordat voor 262,5 miljoen euro aan leningen met een variabele rente is afgelost.
9. Kortlopende schulden
De overlopende passiva bestaan voornamelijk uit nog te betalen bedragen waaronder nog te betalen kortingen zeehavengeld van 27,1 miljoen euro, nog te betalen ladinggaranties van 2,7 miljoen euro en het kortlopende deel van het effectieve deel van de
10. Niet in de balans opgenomen regelingen
Havenbedrijf Rotterdam is voorwaardelijke regelingen en meerjarige financiële rechten en verplichtingen aangegaan met gemeenten, deelnemingen en externe partijen.
11. Financiële instrumenten en risicobeheersing
Deze toelichting verschaft informatie ten behoeve van het inschatten van de omvang van risico’s die verbonden zijn aan de financiële positie.